Päätösten aika on nyt!

Mitä yrittäjän pitäisi tehdä nyt, kun talousluvut vaikuttavat kuolleen miehen sydänkäyrältä ja epävarmuus tulevasta hiipii pinttyneimmänkin optimistin puseroon? Itku, valitus tai luovuttaminen ovat vaihtoehtoja nekin, mutta ennen kaikkea nyt kannattaa tehdä päätöksiä ja toimia niiden mukaisesti!

Talouden hidastuminen ja taantuma voivat tulla yrittäjälle yllätyksenä, vaikka merkkejä olisi ilmassa pitkäänkin. Kyseessä ei kuitenkaan tarvitse olla yrityksen Kuolemanlaakso, vaan normaali talouden vaihteluun kuuluva jakso. Talouden hidastuminen saattaa muodostua yritykselle jopa siunaukseksi.

”Taantumalla on tapana karsia yritysten toimintaa ja markkinoilla olevia yrityksiä. Hyvin johdetuille ja strategiaansa toteuttaville yrityksille se synnyttää uusia mahdollisuuksia. Kun muuttuneeseen todellisuuteen reagoi nopeasti ja päättäväisesti, varmistaa mahdollisuutensa taantumasta selviämiseen”, toimitusjohtaja Harri Toivonen kuvailee.

Toivonen suositteleekin jokaiselle yrittäjälle pientä pysähdystä ja oman toimintansa arviointia. Tässä Harrin viisi vinkkiä yrittäjille:

1. Suunnittele, ennakoi ja sopeudu

”Keskeistä on kristallisoida oman liiketoiminnan ydin ja sen vaatimat resurssit ja investoinnit. On hyvä suunnata katse tulevaisuuteen, taantuman ohi, ja tehdä investointisuunnitelma kasvuun varautuen. Suunnittelu auttaa näkemään olennaisen ja pääsemään nopeasti vauhtiin sitten, kun kasvun merkkejä on ilmassa.”

2. Turvaa kassavirta

”Heikoimman ajan yli pääsee, kun kassa on kunnossa. Kassaa voi vahvistaa luopumalla tuottamattomasta kalustosta ja muokkaamalla nykyisiä rahoitussopimuksia pidempiaikaisiksi. Myös yrityksen omistuksessa olevaa kalustoa voi siirtää leasingsopimuksen alle ja vapauttaa näin lisää pääomaa kassaan.”

3. Varmista terve tase

”Jokaisen yrittäjän kannattaa varmistaa, ettei yrityksen taseessa ole liikaa lainaa suhteessa liikevaihtoon ja tulokseen. Jos taseessa on runsaasti ostettua kalustoa, joudutaan tekemään poistoja ja heikentämään tulosta. Kun ostettuja laitteita muutetaan leasingsopimukselle, yrityksen tunnusluvut vahvistuvat ja kassaan saattaa tulla myös euroja.”

4. Etsi kumppani

”Moni yrittäjä elää hetkessä, eivätkä rahkeet riitä tulevaisuuden suunnitteluun. Tällöin rinnalle kannattaa etsiä rahoituskumppani, joka ymmärtää toimialaa ja osaa tukea yrittäjää. Rahoituskumppani osaa peilata asioita eri näkökulmista ja jakaa hyväksi havaittuja käytäntöjä.”

5. Huolehdi henkilöstöstä

”Henkilöstö on yrityksen todellinen voimavara, ja siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Yrittäjä on myös työntekijöilleen velkaa sen, että suunnittelee ja järkeistää toimintaansa. Näin yritys pysyy pystyssä ja takaa toimeentulon paitsi yrittäjälle, myös tämän työntekijöille ja näiden perheille.”

Tutustu myös muihin artikkeleihimme