Iloista naisyrittäjyyden päivää!

Suomalaisista yrityksistä noin kolmannes on naisyrittäjien omistamia. Työnantajayrityksistä reilu viidennes on naisten pyörittämiä. Turkulainen asiakasyrityksemme Peipponen Express on molempia. Yrittäjä Karoliina Ojala tuulettaa luutuneita käsityksiä naisten soveltuvuudesta kuljetusalalle.

Sunnuntaina 19. päivä marraskuuta vietetään kansainvälistä naisyrittäjyyden päivää. Tapahtumalla halutaan kiinnittää huomiota naisten merkitykseen yritysmaailmassa ja yhteisöissä.

Turkulaiselle Karoliina Ojalalle jokainen päivä on ollut naisyrittäjyyden päivä viimeisen kolmen vuoden ajan. Niin kauan hän on pyörittänyt aikataulutettuihin pikakuljetuksiin erikoistunutta kuljetusyritystään Peipponen Expressiä. Yritys työllistää parikymmentä kuljettajaa sekä toimiston henkilökunnan. Orkesteria johtaa Ojala, joka kertoo nauttivansa työstään.

”Ryhdyin yrittäjäksi, koska olen kunnianhimoinen ja haluan ottaa vastuuta. Tämä ala sopii minulla tosi hyvin, ja elän joka hetki yritykseni mukana. Minulla on sellainen kartta päässäni, että kun katson kelloa, tiedän heti, missä kaikki autot ovat sillä hetkellä”, Ojala naurahtaa.

Ojalan päänsisäisestä kartasta on paljon hyötyä, sillä yritys vastaa tarkasti aikataulutettujen toimitusten kuljettamisesta määränpäähänsä.

”Kuljetamme paljon varaosia sekä terveydenhuoltoon liittyviä kuljetuksia. Etenkin terveyspuolen tilaukset ovat tiukasti aikataulutettuja. Lisäksi kuljetamme vaarallisia aineita kuten sähköauton akkuja, kaasuja ja radioaktiivisia aineita. Niiden kuljetuksiin tarvitaan erillisiä turvallisuuskäytäntöjä ja -lupia.”

Toiveissa lisää naisyrittäjiä

Karoliina Ojala on yrittäjä jo toisessa polvessa, sillä hänen isänsä on myös toiminut yrittäjänä kuljetusalalla. Pitkään isänsä rinnalla toiminut Ojala pohtii, että asenteet kuljetusalalla työskentelevään naiseen ovat muuttuneet.

”Vielä kymmenen vuotta sitten saatoin naisena törmätä vähättelyyn. Nykyään en enää ole sellaista huomannut. Ehkä se selittyy sillä, että naisyrittäjien määrä kuljetusalalla on lisääntynyt.”

Naisyrittäjien määrän lisääntyminen ilahduttaa Ojalaa, joka toivoo, että yhä useampi nainen ryhtyisi yrittäjäksi.

”Rohkeasti vain, jos se on oma unelma! Olisi hienoa nähdä lisää naisyrittäjiä. Ja jos suuntaa miehiselle alalle, niin ei siellä enää ole samanlaisia ennakkoluuloja kuin joskus aiemmin.”

Ojala uumoilee, että monen naisen yrittäjyyshaaveita jarruttavat perheen ja työelämän yhteensovittamisen haasteet. Tasapainoinen arki on kuitenkin mahdollista.

”Yrittäjä on töissä 24/7, mutta arki on mahdollista saada tasapainoon sukupuolesta riippumatta. Nämä asiat sovitaan perheen kesken. Joskus ollaan jouluaattona koko perheen voimin purkamassa rekkaa.”

Työelämässä sukupuolella ei Karoliina Ojalan mukaan ole merkitystä. Tärkeää on osaaminen, luottamus ja yhteistyö.

”Teen töitä hyvien tyyppien kanssa, sukupuolesta riippumatta. Luottamuksella ja kumppanuudella on minulle suuri merkitys kaikissa yhteistyökuvioissa. Ja ne eivät ole sukupuolisidonnaisia asioita.”

Tutustu myös muihin artikkeleihimme