Haurun Jäteauto Oy

Haurun Jäteauto Oy, toimitusjohtaja Mikko Hauru

Haurun Jäteauto Oy on Oulun talousalueella toimiva, kokonaisvaltaisia jätehuolto-, vaihtolava- sekä viemärihuoltopalveluja tarjoava yritys. Se uudistaa toimialaa innovatiivisilla ja ympäristöystävällisillä ratkaisuilla.

Vuosi 2021 oli Haurun Jätehuolto Oy:lle käänteentekevä vuosi. Yritys lanseerasi silloin pitkään kehitellyn Hauru Smart -konseptin, joka perustuu älykkäisiin jäteastioihin ja toiminnanohjausjärjestelmään.

”Meidän jäteastiamme on varustettu sensoreilla, jotka seuraavat astioiden täyttöastetta. Sensorit taas on yhdistetty toiminnanohjausjärjestelmään, josta kuljettajamme saavat ajoreittinsä. Lopputulos on se, että kun jäteastiat alkavat täyttyä, niistä lähtee viesti kuljettajillemme. He käyvät tyhjentämässä täyden astian”, toimitusjohtaja Mikko Hauru kuvailee.

Uusi, ympäristöystävällinen toimintatapa on otettu hyvin vastaan.

”Asiakkaalle tämä tarkoittaa sitä, että astioita ei tyhjennetä koskaan liian myöhään tai liian aikaisin. Talojen pihat pysyvät siis siisteinä. Meidän toimintamme on myös tehostunut, kun ei tule turhia ajoja – ja siitä hyötyy myös ympäristö. Ilahduttavaa on myös se, että pystymme kannustamaan ihmisiä kierrättämään tuomalla lisää jäteastioita, jos näemme, että vaikkapa muovia kertyy aiempaa enemmän”, Hauru kuvailee.

Toimialan uudistaminen on Haurulle tärkeä asia, ja siinä auttaa oululainen teknologiaosaaminen.

”Meille on tärkeää tehdä yhteistyötä paikallisten osaajien kanssa, ja Nokian ansiosta täällä on teknologian huippuammattilaisia. Haluamme kumppaneidemme kanssa hyödyntää älykkäitä ratkaisuja ympäristön parhaaksi.”

Haurun Jäteauto Oy päätti hankkia yhteistyössä Wastebookin kanssa kehitetyt älykkäät jäteastiat leasingrahoituksella, jotta kassavirtaa voisi hyödyntää muualla. Yli 300 jäteastian hankintaprosessi oli nopea ja helppo.

”Pidin erityisesti henkilökohtaisesta palvelusta, jota sain OLFin Tonilta. Hänellä oli yrittäjäystävällinen asenne, sillä häntä kiinnosti aidosti meidän yrityksemme. Hän halusi ymmärtää meidän toimintaamme ja toimialaamme, jotta pystyisi paremmin palvelemaan meitä.”

Mikko Hauru uskoo yhteistyön OLFin kanssa jatkuvan myös tulevaisuudessa, sillä älykkäiden jäteastioiden kysyntä on kasvussa. Eikä kekseliäs yrittäjä malta olla innovoimatta muitakin uudistuksia.

”Olemme vastikään kehittäneet Suomen ja kenties Euroopankin ensimmäisen mobiilisovelluksen, josta voi klikkauksella tilata kotiinsa jäteastian tyhjennyksen. Sovelluksessa on myös rajapinta toiminnanohjaukseen eli suoraan kuljettajille. Tällaiset ratkaisut uudistavat alaa ympäristöystävällisemmäksi ja asiakaslähtöisemmäksi.”